Vrijwilliger worden

Vrijwillige brandweerman (m/v/x) worden

Ben je op zoek naar informatie over vrijwillige ambulancier worden? Neem dan contact op met de posten Oostmalle of Wuustwezel. Je kan ook je gegevens achterlaten

Waarom?
Brandweerman, dat word je omdat je mensen wil helpen. Klinkt simpel, maar dat is het niet altijd. Tot de oproep komt, weten we niet waarvoor we die dag uitrukken. Daarom staan we altijd klaar voor het onverwachte. We hebben verschillende taken: brandbestrijding, technische hulpverlening, redden van mensen en dieren, optreden bij incidenten met gevaarlijke stoffen, logistieke ondersteuning, …

 

Vrijwillige brandweerman zijn is een prachtige hobby. Eentje met passie en engagement, maar ook met veel plezier. Je werkt altijd in een ploeg en jouw ploeg, dat zijn je maten. Jullie zijn er voor elkaar: voor, tijdens en na interventies. 

Brandweerman zijn, is deel uitmaken van de brandweerfamilie. Samen uit, samen thuis!

Hoe?
Brandweerman worden, is net al brandweerman zijn, een uitdaging. Er zijn een paar belangrijke stappen die je moet doorlopen om brandweerman te worden:

 1. Neem contact op met je post
 2. Ga naar een opendeurdag of infosessie
 3. Laat je gegevens achter voor de personeelsdienst
 4. Behaal je FGA
 5. Solliciteer bij Brandweer Zone Rand
 6. Doorloop de selectieprocedure
 7. Volg tijdens je aanwervingstage de opleiding tot brandweerman in de brandweerschool
 8. Word door de zoneraad benoemd

Wanneer?
Wij zijn altijd op zoek naar gemotiveerde vrijwilligers. Brandweermicrobe te pakken? Ga dan alvast eens praten met je lokale post.

Infosessies voor kandidaat vrijwilligers en vacatures worden altijd op onze website en sociale media aangekondigd. Volg ons op Facebook of Twitter.

 

Je hebt een federaal geschiktheidsattest (FGA) nodig om te kunnen solliciteren bij een hulpverleningszone, tenzij je al in dienst ben van een andere hulpverleningszone. Als je nog geen FGA hebt kan je een behalen bij een brandweerschool. Alle informatie over het FGA vind je op ikwordbrandweer.be.

Een FGA is levenslang geldig, behalve de sportproeven. Die moet je vernieuwen als je FGA ouder is dan twee jaar. 

Data FGA-proeven voor het basiskader (brandweerman) op Campus Vesta (brandweerschool provincie Antwerpen):​​​

 • vrijdag 22 oktober 2021: sessies om 8u, 10u en 13u - inschrijven vanaf 27/09 vanaf 8u
 • vrijdag 19 november 2021: sessies om 8u, 10u en 13u - inschrijven vanaf 25/10 vanaf 8u
 • vrijdag 10 december 2021: sessies om 8u, 10u en 13u - inschrijven vanaf 15/11 vanaf 8u

Enkel de sportproeven verlengen: telkens op dezelfde data

De FGA proeven bestaan uit drie delen: de competentietest (theoretische proeven), de handvaardigheidstest en de fysieke (sport)proeven. Als je het FGA middenkader of hoger kader wil behalen, neem je eerst deel aan de theoretische proeven voor dat kader, en sluit je daarna aan bij de handvaardigheidstest en de fysieke proeven op de data van de FGA proeven voor het basiskader.

Vanuit Brandweer Zone Rand willen we jou, als onze toekomstige collega, helpen bij het behalen van je Federaal geschiktheidsattest. Bekijk daarom zeker dit fil​mpje ter voorbereiding van de handvaardigheidsproef. Voor de lichamelijke geschiktheidsproeven kan je hieronder een document terugvinden met tips en advies die je kunnen helpen bij je voorbereiding.

Als dat jou beter past, kan je je FGA ook in een andere provincie behalen. De data vind je op ikwordbrandweer.be.

Je FGA al behaald? Solliciteer dan meteen!

BijlageGrootte
PDF icon fga_ondersteuning_fysiek_gedeelte.pdf469.77 KB