Organiseer brandveilig jouw evenement

In de verschillende gemeenten in Brandweer Zone Rand worden heel wat kleine en grote evenementen georganiseerd. Die zijn leuk en gezellig, maar brengen ook risico's met zich mee.

Als organisator van zo'n evenement ben je verantwoordelijk voor het creëren van een veilige en geordende omgeving, waarbij je rekening moet houden met verschillende regels en voorschriften. Het gemeentebestuur, als hoeder van het algemeen belang, speelt een cruciale rol bij het waarborgen van deze aspecten.

Als je een evenement organiseert, is het daarom essentieel om als eerste contact op te nemen met het gemeentebestuur van de locatie waar het evenement zal plaatsvinden. Zij kunnen je voorzien van waardevol advies en begeleiding met betrekking tot vergunningen, veiligheidsvoorschriften, verkeersregelingen en andere relevante aspecten. Op die manier kun je ervoor zorgen dat jouw evenement niet alleen leuk en succesvol is, maar ook veilig en in overeenstemming met de wet- en regelgeving verloopt.

Pompier word je hier Philip kaart 2022

Wat zijn de risicocategorieën?

Op basis van een checklist bepaalt de veiligheidscel van de gemeente de risicocategorie van jouw evenement:

  • Categorie 1: laag risico. De aanvrager wordt geïnformeerd door een evenementenfiche.
  • Categorie 2: gematigd risico. De aanvrager maakt een veiligheidsplan en risicoanalyse van zijn evenement en bezorgt dit aan de brandweer.
  • Categorie 3: hoog risico. De aanvrager doet een voorbespreking met de brandweer op basis van zijn veiligheidsplan en zijn risicoanalyse en bepaalt in samenspraak met de brandweer, de te nemen maatregelen.

Wat moet ik doen bij een groter evenement?

Voor grotere evenementen bezorgt het gemeentebestuur het veiligheidsplan aan de brandweer. Op basis van dit veiligheidsplan kan de brandweer:

  • Een brandpreventieadvies opmaken waarin bijkomende maatregelen geadviseerd worden.
  • Een voorbespreking van het evenement opvragen.

Meer informatie

Evenementen categorie 1

Onderstaande tabel geeft een overzicht van vaak voorkomende adviesvragen voor evenementen van categorie 1. Het standaardadvies van de brandweer beperkt zich tot wat in de evenementenfiches beschreven staat. Maak steeds melding bij je gemeente.

EvenementenficheWaarover gaat de fiche?
BereikbaarheidBij een incident is het belangrijk dat de hulpdiensten snel ter plaatse kunnen komen en er voldoende plaats is voor het opstellen van hun voertuigen.
TerrassenEen uitbreiding of winterterras is enkel toegelaten indien daardoor noch de veiligheid van personen, noch de evacuatie, noch de actie van de brandweer in het gedrang komen.
Vuurmanden / VuurschalenEen vuurkorf of vuurmand
KooktoestellenEen BBQ, een bak- en braadtoestel, een frituurpan, een grill, een spit of iets gelijkaardigs
KampvuurEen ‘kampvuur’ is een hout­vuur dat men aanlegt (bv. aan het einde van een jeugdkamp of tijdens een feest) waaromheen men gaat zitten om te eten, met elkaar te praten, elkaar verhalen te vertellen of samen te zingen. Dit zijn dus enkel vuren die worden aangelegd door particulieren of verenigingen omwille van de gezelligheid en het groepsgebeuren. Zo’n vuur kan niet tot doel hebben om zich te ontdoen van snoeihout en houtafval allerhande, dan gaat het over afvalverwijdering en is de activiteit milieuvergunningsplichtig.
Kerstboomverbranding /
Sint-Maartenvuur

Een kerstboomverbranding en een Sint-Maartensvuur zijn folkloristische evenementen met een lokale traditie en verankering. 

Bij kerstboomverbrandingen en een Sint-Maartensvuur mogen bij uitzondering nog vochtige kerstbomen gezamenlijk worden verbrand.

Zo een vuur kan niet tot doel hebben om zich te ontdoen van snoeihout en houtafval allerhande, dan gaat het over afvalverwijdering en is de activiteit milieuvergunningsplichtig.

Sfeerverlichting en verlichting op vaste plaatsenHet ophangen van spandoeken, vlaggen, elektrische sfeerverlichting die mogelijk de vrije doorgang van de evacuatiewegen kan belemmeren en ‘echte’ kerst-, paas- of andere bomen die als versiering gebruikt worden.
Sfeerverlichting op basis van verbrandingHet gebruik van kaarsen, fakkels of andere sfeerverlichting op basis van verbranding die op vaste plaatsen opgesteld wordt.
Manifestatie met sfeerverlichtingWandelingen, tochten of manifestaties waarbij gebruik wordt gemaakt van kaarsen, fakkels of andere sfeerverlichting op basis van verbranding.
Kleine tijdelijke inrichtingEen kraam, een tent, een container, een tribune of een andere tijdelijke inrichting met een gezamenlijke oppervlakte kleiner dan 150m² en een bezetting van minder dan 100 personen.
Grote tijdelijke inrichtingEen kraam, een tent, een container, een tribune of een andere tijdelijke inrichting met een gezamenlijke oppervlakte groter dan 150m² of een bezetting van meer dan 100 personen.
FoodtruckVoertuig of aanhangwagen waarin door middel van kook- of braad toestellen voedsel bereid wordt.
Markten in open luchtHet advies heeft betrekking op de tijdelijke opstellingen, inrichtingen (kramen, tenten, containers, wagens of gelijkaardig) en activiteiten die eigen zijn aan een markt in open lucht.
Een opstelling omvat de volledige ingenomen ruimte, met inbegrip van tafels, schoorpalen, spandraden, wand of omheining, trappen en uitsprong van de kap of luifel, en inclusief de uitgestalde waren.
PictogrammenDe keuze van pictogrammen

Onderstaande checklists kan je gebruiken als template bij het uitvoeren van controles

Foodtruck      Deze checklist kan je gebruiken als template bij het controleren van de foodtrucks op jouw evenement.

Vraag je evenement aan bij je gemeentebestuur

Onderstaande links brengen je naar het evenementenloket van jouw gemeente.

Detail embleem BZR

Niet gevonden wat je zocht?

Bij voorkeur stel je je vraag per mail preventie@brandweer.zonerand.be of gebruik je ons contactformulier

Telefonisch kan je ons op weekdagen bereiken op het nummer 03 205 80 70. Hou er rekening mee dat we door vergaderingen en controles vaak op pad zijn en niet altijd bereikbaar zijn.