Een brandweerman is als een Zwitsers zakmes.

Ik ben sinds 3 jaar actief in de kazerne van Kapellen. Voor mij is mensen helpen iets waaruit ik veel voldoening haal. Als ik om 3 uur ‘s nachts uit bed moet om een omaatje te helpen, dan doe ik dat met veel plezier. Mensen zijn ook heel dankbaar, want je maakt echt het verschil op dat moment. 

Hiervoor was ik professioneel baseballer voor de Toronto Blue Jays. Dankzij mijn sportcarrière ben ik een sportief persoon en ook gewoon om in ploeg samen te werken. Na dit avontuur dacht ik na over wat ik exact wil doen in mijn leven. En ik voel sterk de nood om mensen te helpen. Voor mij was de brandweer dus een ideale keuze, want ze is vaak de eerste die je roept als je hulp nodig hebt. Wanneer we worden opgeroepen, vertrekken wij zo snel mogelijk om als team de noodsituatie onder controle te krijgen.

Daarnaast ben ik ook werkzaam als procesoperator in de chemiesector van Antwerpen.  Dit is een voltijdse shift waarin er 24/7 mensen aanwezig moeten zijn om het proces te sturen. Wij werken met gevaarlijke producten en in de Antwerpse haven zijn er veel industriebedrijven die ook onder toezicht staan van de beroepsbrandweermannen. 

Als vrijwilliger krijg je dezelfde opleiding als een beroepsbrandweerman. Het verschil zit ‘m vooral in de extra opleidingen en ervaring die deze mensen hebben aangezien het hun beroep is. In een noodsituatie zijn wij allemaal brandweermannen die ons best doen om mensen te helpen en het probleem op te lossen. Het is bovendien een heel flexibel systeem waarbij ik op elk moment van de dag via een applicatie op mijn gsm kan kiezen om mij beschikbaar te stellen. Hierdoor kan iedereen zijn beschikbaarheid aanpassen aan zijn eigen werkritme.

Elke keer als we buiten rijden, helpen we iemand.

Er zijn leuke en minder leuke momenten, dat is de realiteit. Gelukkig wegen de goede momenten meer door dan de slechte. Jij krijgt enorm veel respect van de mensen rondom jou. Elke keer als we buiten rijden, dan helpen we iemand. Dit is niet altijd rechtstreeks omdat we soms een risico wegnemen voor er schade kan ontstaan. Voorkomen is beter dan genezen en op die manier hebben we ook ons steentje bijgedragen.

De job is zo uitgebreid. Elke interventie is anders. Zelfs met alle uren aan opleiding, kun je in een onbekende situatie belanden. Als brandweerman ben je een soort Zwitsers zakmes. Je moet allerlei dingen kunnen en in een brandweerwagen heb je veel verschillend materiaal bij. De mensen in het team zijn ook verschillend en iedereen heeft zijn sterke en zwakkere kanten. We kijken dan altijd met wie we op pad zijn en wie wat kan. Zo proberen we iedereen in zijn sterkte te zetten. Met andere woorden, iedereen is hier welkom. Zolang je bereid bent om in team te werken en anderen te helpen.