Je kan niet ‘een beetje’ brandweerman zijn: het is alles of niets.

De opleiding tot brandweervrijwilliger heeft mij helemaal verrast. De modules bouwen zo goed en logisch op, het is onbetaalbaar wat je hier leert. Daarnaast draait het om de collegialiteit, de sfeer op de kazerne, de interventies, kortom het volledige plaatje is geweldig. Na een maand had ik al spijt dat ik dit niet 10 jaar eerder gedaan heb.

Ik werk als zelfstandig schadebeperker na brand-, storm- , water en inbraakschade en heb in die zin altijd al in de zijlijn samengewerkt met de brandweer. Het is de postcoördinator die me uiteindelijk overtuigd heeft om me in te schrijven. En alles valt nu op zijn plaats. 26 november 2022 zal het mijn laatste opleidingsdag zijn en daarna ben ik nog een jaar stagiair. Ik combineer de opleiding bovendien met sollicitatietesten bij de civiele bescherming, want er zijn een aantal raakvlakken. Het is echt mijn doel om het laatste stuk van mijn carrière in de hulpverlening te werken, een volledige carrièreswitch zeg maar. En daar ga ik mij 200% voor inzetten. Ik ben ervan overtuigd dat ik mij nu het meest nuttig kan maken voor de maatschappij. Mensen hebben ons echt nodig. Volgens mij is er geen dankbaarder beroep dan dat van een hulpverlener. Dat wat je kan doen voor mensen in nood en hetgeen je ervoor terug krijgt, dat geeft zo’n voldoening.

Mijn vrouw staat hier ook helemaal achter. Dat moet ook, want het vraagt allemaal wel wat tijd en energie, maar ik heb nog nooit zoveel energie gehad. Je kan ook niet zomaar een halve opleiding volgen. Het is alles of niets. Je kan niet een beetje brandweerman zijn, je bent het of je bent het niet. Je doet wat je moet doen, zo simpel is het. En ik heb het geluk dat mijn vrouw door mijn pieper slaapt. (lacht)

Fysiek moet je uiteraard mee kunnen. Bepaalde spiergroepen heb ik terug moeten wakker maken, maar het gaat echt nog wel. En trouwens iedereen is verschillend. Dat is net ook het plezante aan heel het vrijwilligers gegeven. De een trekt de andere in het team mee. Of je nu nieuw bent, of jong of ouder, je team laat je nooit in de steek.