Wil je iets bijleren of doen? Hier kan dat.

Ik ben nu 2,5 jaar bij de brandweer en geef daarnaast les Frans, Engels en Burgerschap aan het KTA Brasschaat. Af en toe verwijs ik in mijn lessen naar de brandweer en dat vinden mijn leerlingen super tof. Een job als leerkracht is ideaal om te combineren met een opdracht als brandweervrijwilliger. Als ik thuis kom, zet ik me meteen op beschikbaar. 

Ik heb een gezin en ben papa van 2 kindjes. Mijn vrouw staat hier helemaal achter. Ze heeft me zelfs het laatste duwtje in de rug gegeven om dit te doen. “Het zal je blij maken”, zei ze. En gelijk heeft ze! Ik voel me als vrijwilliger heel welkom en goed ondersteund in de zone. Collega’s zijn bereikbaar. Heb je vragen of wensen? Bijvoorbeeld een opleiding tot chauffeur? Dat kan meteen besproken worden. Er is bovendien een goede balans tussen professionalisering en de zonewerking die vrijwilligers ten goede komt. Er wordt rekening gehouden met het feit dat we dit voor ons “plezier” doen.

Hoe ik hier terecht ben gekomen? Ik heb ooit de procedure voor beroepsbrandweerman meegedaan en toen vroegen ze me waarom ik dit wilde doen. Ik zei dat ik de gemeenschap iets wilde teruggeven. Daarop volgde de vraag waarom ik dit dan niet als vrijwillig brandweerman deed? En ja, eigenlijk hadden ze gelijk! Dat gesprek is blijven hangen, ik heb me ingeschreven en heb er nog geen seconde spijt van gehad. 

Bij de brandweer kan ik me echt fysiek uitleven. En je krijgt er zoveel voor terug. Je komt terecht in een team. Als we onder elkaar praten, weet iedereen waarover we het hebben. Ook al behoor je tot een andere kazerne, die kennis is echt verplaatsbaar naar overal. Dat is heel cool. Zelfs als je verhuist, kun je gewoon een post binnenstappen en heb je er in een klap nieuwe vrienden bij.