Brandweerman word je in je hart.

Mijn jas hangt in de post Brecht, daar ben ik onderofficier. Met mijn 33 jaar als vrijwilliger op de teller behoor ik nu tot ‘die oude mannen’. Maar ik hoop dat ik dit nog lang mag doen, zolang mijn fysieke paraatheid het toelaat. Ondertussen geef ik regelmatig les op de brandweerschool en behoor ik tot FIST Antwerpen, het Fire Stress Team, die helpen bij trauma’s verwerken, debriefings, slachtofferhulp, …. 

Ik besteed best wel wat vrije tijd aan de brandweer, en dat combineer ik met mijn job als ondernemer. Ik heb een softwarebedrijf vlakbij de kazerne waardoor mijn beschikbaarheid voor interventies vrij groot is en ik dus dikwijls deel uit maak van de interventieploeg.   

Je komt bij de brandweer omdat je sociaal bent, omdat je mensen wil helpen en omdat je je wil inzetten. De voldoening die je krijgt door mensen die je niet kent belangeloos te helpen, is onbeschrijflijk. Als je op interventie gaat naar een zwaar incident, en de situatie wordt niet meer erger nadat wij zijn aangekomen, dan weten we dat we iets goeds hebben gedaan.

Als team gaan we letterlijk en figuurlijk voor elkaar door het vuur

Ik merk wel dat de beschikbaarheid van jongere brandweermannen anders is dan vroeger. Het leven is drukker en de combinatie brandweer-gezin-werk laat het niet altijd toe om fulltime standby te staan. Je partner moet er ook echt achter staan. Want naast de beschikbaarheid, kruipt er veel tijd in de opleiding. Twee jaar lang elke zaterdag brandweerschool, regelmatig oefeningen, interventies, … Maar het is zo fantastisch. De teamsfeer op de kazerne is echt plezant. We zijn een team en gaan voor mekaar door het vuur.

Je hoeft niet de meest stoere persoon te zijn voor deze job. Maar je moet een mens zijn. Je moet verdrietig en blij kunnen zijn en je 200% inzetten als het verwacht wordt. Kameraadschap gaat hier boven alles. Voor de rest maakt het allemaal niet uit. De persoon, de attitude en de ingesteldheid dat is wat telt. 

De brandweer is gewoon fijn. Dat meen ik uit het diepste van mijn hart. Mensen moeten dit leren kennen. Als je je ervoor openstelt, word je na een tijdje brandweerman in je hart.