Brandweer Zone Rand wint Fireforum Award

Brandweer Zone Rand wint Fireforum Award

Op donderdagavond 16 november 2023 reikte Fireforum vzw voor de zevende maal de Fireforum Awards uit tijdens een gala in het Afrikamuseum in Tervuren. Brandweer Zone Rand verzilverde haar Fireforum Award met het project “www.ikcheckmijnzaak.be” in de categorie “Brandveiligheid - sensibilisering en preventie in een professionele context”. Door het aanbieden van een eenvoudige, snelle, digitale anonieme zelftest op www.ikcheckmijnzaak.be komen uitbaters te weten wat verbeterd kan worden op het vlak van brandveiligheid in hun zaak en kunnen ze hiermee aan de slag. 

Website “www.ikcheckmijnzaak.be” wint goud!

Het project heeft tot doel de brandveiligheid in publiek toegankelijke inrichtingen (PTI’s) te verhogen door middel van een eenvoudige, online test. De meeste exploitanten  van PTI’s - meestal leken op het vlak van brandveiligheid  - zoals winkeliers, horeca-uitbaters, verhuurders van feestzalen, culturele centra,... zijn niet vertrouwd met de regels op brandveiligheid. Dat is een reëel gevaar.

De eenvoudige zelftest vraagt minder dan twee minuten en is volledig anoniem. De exploitant kan vervolgens het resultaat gebruiken om een controle door de brandweer voor te bereiden. Maar eigenaars en/of uitbaters kunnen ook gewoon zelf met de aanbevelingen aan de slag gaan en op eigen tempo en - in verhouding tot de eigen mogelijkheden - verbeteringen aanbrengen. Ze hebben niemand van de brandweer nodig en kunnen zelf bepalen in welke mate ze wel of niet met de resultaten van de test aan de slag gaan.

Het project won de prijs omdat hij de exploitanten sensibiliseert, adviseert en motiveert, maar bovenal helpt om de brandveiligheid van hun zaak te verbeteren. Zo ondersteunt Brandweer Zone Rand niet alleen de gemeentebesturen in hun streven naar een veiliger leefomgeving voor hun inwoners, maar heeft zij als organisatie een rechtstreekse impact op de veiligheid van alle inwoners binnen Brandweer Zone Rand.

Brandweer Zone Rand

Danny Van Oeckel, Directeur Risicobeheersing bij Brandweer Zone Rand: “Wij zijn ongelooflijk trots op deze award die het resultaat is van echt teamwork. Bij Brandweer Zone Rand vergeten we niet dat we een hulpverleningszone zijn. We positioneren ons als de betrouwbare, professionele en bereikbare partner bij uitstek voor alle informatie rond brandveiligheid en preventie. Hiervoor gebruiken we moderne, laagdrempelige en gebruiksvriendelijke middelen zoals de website ikcheckmijnzaak.be. De boodschap die we hiermee willen geven is dat wij er zijn om de exploitanten te ondersteunen en niet om hen te controleren. En daar wordt iedereen beter van! Want helpen helpt.”

Bijlage: 
PDF icon persbericht_fireforumaward_2023.pdf