Waar naartoe als je sirenes hoort?

Waar naartoe als je sirenes hoort?

Nieuw onderzoek van Vias institute, het voormalig Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid, toont aan dat 1 op 4 Belgen niet goed weet hoe ze een brandweerwagen moeten doorlaten. Nochtans doen we het met z’n allen best vaak: 6 op 10 Belgen moest de laatste maand de weg vrijmaken voor een prioritair voertuig (een ambulance, brandweerwagen of politievoertuig).

Omdat ze niet goed weten hoe het moet, bezorgt een prioritair voertuig bijna 1 op 10 bestuurders stress. Dat is echt niet nodig. We proberen snel ter plaatse te geraken als we prioritair rijden (dat wil zeggen: met zwaailichten én sirenes), maar we willen dat vooral veilig kunnen doen.

Wat moet je doen als je sirenes hoort?
Elke weggebruiker moet onmiddellijk de doorgang vrijmaken en voorrang verlenen aan een prioritair voertuig. Dat is niet altijd gemakkelijk, zeker niet als het druk is.

Onze tips:

  1. Wees alert en zet je muziekinstallatie niet te luid. Zo hoor je ons op tijd en word je niet verrast.
  2. Blijf rustig en ga niet bruusk remmen. Veiligheid eerst.
  3. Wijk volledig uit naar rechts wanneer dit veilig kan.
  4. Maak bij file gebruik van het visgraatprincipe om doorgang te verlenen: iedereen gaat naar rechts, alleen de wagens op de linkerrijstrook gaan naar links. Zo komt er een gang vrij op het linkerrijvak. 
  5. Rij nooit een kruispunt op als je het dreigt te blokkeren.
  6. Stop nooit op de weg of in een bocht. Stoppen doe je alleen als je je langs de zijkant kunt plaatsen.

 

Vias institute verspreide onderstaand filmpje van hoe het soms fout loopt, met onze Antwerpse collega’s in de hoofdrol. Prioritair rijden zorgt duidelijk niet alleen bij autobestuurders voor stress, maar ook bij de chauffeurs van prioritaire voertuigen. Met z’n allen kunnen we veel stress letterlijk van de baan helpen.