Drie nieuwe bostankwagens voor Brandweer Zone Rand

Drie nieuwe bostankwagens voor Brandweer Zone Rand

De posten van Essen, Kapellen en Wuustwezel kregen een nieuwe bostankwagen. De voertuigen vervangen er de oude bos(tank)wagens en zijn identiek aan de eerste reeks van drie bostankwagens die in 2015 aan Brandweer Zone Rand werd geleverd.

De krachtpatsers zijn Renaults van het type D14 P4x4 CCF 280 Euro. De uitstekende 4x4 capaciteiten zorgen ervoor dat de wagens zich probleemloos door moeilijk berijdbaar terrein een weg kunnen banen.

Na de grote heidebrand in 2011 werden verschillende initiatieven genomen om nog beter voorbereid te zijn op dergelijke incidenten. Enkele officieren van Brandweer Zone Rand zijn onder andere naar het zuiden van Frankrijk afgezakt omdat de collega’s daar veel ervaring hebben met natuurbranden. De officieren hebben er kennis gemaakt met de Franse wijze van werken, de cartografie en de bijzondere bosvoertuigen.

De bostankwagens bezitten een cabine voor 4 personen die vanbinnen versterkt is door een rolkooi. De wagen bezit ook een autoprotectiesysteem dat in geval van nood door één druk op de knop kan geactiveerd worden. Verschillende sproeiers zorgen dan voor een waternevel op de cruciale onderdelen van het voertuig. Tegelijk treedt een geluidssignaal in werking en trekt een wit knipperlicht op het dak de aandacht van de luchtsteun. Deze acties dienen de bemanning te beschermen bij een overtrekkend vuurfront als de wagen ingesloten zou geraken door het vuur. Daarnaast zijn er in de cabine halfgelaatsmaskers aanwezig zodat de bemanning tijdens deze noodprocedure zichzelf kan beschermen tegen de rook. 

Het voertuig beschikt over een watertank van 4000 liter waarvan 400 liter steeds gereserveerd wordt voor het autoprotectiesysteem. De pomp staat achteraan het voertuig en wordt in tegenstelling tot datgeen wat in België courant is, niet afgesloten door een kast. Kabels en kwetsbare onderdelen zijn beschermd tegen temperaturen tot 130 °C. Aan beide zijden van het voertuig zijn er materieelkasten voor het opbergen van slangen en armaturen. Er is ook plaats voorzien voor de rugzakken die we tijdens natuurbranden gebruiken om materieel op een efficiënte en ergonomische wijze te verplaatsen over lange afstanden.

In totaal investeerde Brandweer Zone Rand 806.000 EUR in deze 3 nieuwe voertuigen.