Brandweer Zone Rand en NGI winnen e-Gov Award met Cartografie voor Natuurbranden

Brandweer Zone Rand en NGI winnen e-Gov Award met Cartografie voor Natuurbranden

Het project “Cartografie voor Natuurbranden” heeft de e-Gov Award voor samenwerking gewonnen. Met de e-Gov Awards wil Agoria, de bedrijvenorganisatie van de technologische sector, digitale projecten belonen die de dienstverlening aan de bevolking verbeteren. “Cartografie voor Natuurbranden” is een project van het Nationaal Geografisch Instituut (NGI) in samenwerking met Brandweer Zone Rand, Defensie, Agentschap Natuur en Bos, Politie en Civiele Bescherming.

Het project werd in het leven geroepen na de grote brand op de Kalmthoutse Heide in 2011. Daar bleek dat het bestaande kaartmateriaal niet voldeed. Uiteraard had elke hulpverleningsdienst of organisatie wel kaarten, maar net dat is problematisch. Verwijzen naar kaartmateriaal is onmogelijk als je collega niet met hetzelfde materiaal werkt.

Daarom ontwikkelde het NGI een kaart voor hulpverleners. Die kaart brengt alle informatie van bestaande kaarten samen met extra aanduidingen voor hulpverleners. Voor natuurgebieden zijn dat bijvoorbeeld de berijdbare wegen of de maximale belasting van een brug. Door een logisch raster is het verwijzen naar objecten op de kaart gemakkelijk, welke schaal van de kaart je ook gebruikt. De kaart is digitaal beschikbaar zodat ze overal geraadpleegd kan worden.

Het resultaat van het pilootproject werd in juni getest tijdens een grote multidisciplinaire oefening op de Kalmthoutse Heide. De oefening bestond er uit vanuit het commandodorp manschappen van verschillende disciplines en een blushelikopter aan te sturen. De kaart doorstond de test goed, waardoor ze nu uitgebreid kan worden. De kaart delen met alle hulpverleners is de volgende grote stap in het project. Die is gepland in 2019.

Brandweer Zone Rand is bijzonder trots dat het project “Cartografie voor Natuurbranden” de award gewonnen heeft in de categorie “zin voor samenwerking”. Niet alleen moeten de resultaten van het project de operationele samenwerking op het terrein vergemakkelijken, ook het hele project is een mooi voorbeeld van een goede samenwerking tussen verschillende overheden.

“Voor brandweerdiensten is samenwerking met andere diensten een dagelijkse realiteit. We doen er dan ook alles aan om die zo vlot mogelijk te laten verlopen.” zegt zonecommandant majoor Erik Janssen. “We willen onze partner NGI, die deze kaarten gerealiseerd heeft, feliciteren met deze award en bedanken voor hun werk. Hulpverleners moeten kunnen vertrouwen op goede kaarten en dat zullen we dankzij dit project in de toekomst kunnen doen.”

 

Coverfoto: Bert De Vynck

Foto's van de multidisciplinaire oefening in de Kaltmhoutse Heide op 17 juni 2017.