Belgische primeur voor Brandweer Zone Rand

Belgische primeur voor Brandweer Zone Rand

In de kazerne van de post Brecht staat een nieuwe 4x4 tankwagen met 7000 liter bluswater te pronken. Het is het eerste voertuig van deze markt tankwagens van de FOD Binnenlandse Zaken. De Scania G410 CB 4x4 HHZ werd geleverd door de firma Vanassche FFE en vervangt de oude tankwagen van MAN uit 1984. De tankwagen wordt gebruikt om bluswater naar een interventie te brengen en is ook volledig uitgerust voor het reinigen van het wegdek.

De polyester watertank van 7000 liter heeft  vier persuitgangen: twee met diameter 70 mm en twee met diameter 110 mm. Achteraan zijn er twee zuigingangen (diameter 110 mm). In het pompcompartiment is een elektrisch oprolbaar hogedrukhaspel van 80 m gemonteerd. Een afzonderlijke pomp voedt de sproeibalk met zeeppatronen.

Tussen de cabine en de watertank is een materieelruimte voorzien die via de linker- en rechterzijde van het voertuig toegankelijk is. De kant van de bijrijders is ingericht als aanvalszijde en bevat voornamelijk waterarmaturen voor brandbestrijding en watervoorziening. De linkerzijde herbergt materiaal voor de beveiliging van een interventie op de openbare weg en materieel om het wegdek schoon te maken zoals absorberende korrels en doeken.

Een dodehoek- en achteruitrijcamera verhogen de verkeersveiligheid. Tijdens een interventie kan traffic advisor het verkeer sturen.

De nieuwe wagen is een investering van 285.000 EUR, waarvan 255.000 EUR gesubsidieerd werd door de FOD Binnenlandse Zaken.